Hvilken UV neglelampe skal jeg vælge?

Posted by GENDA 05-01-2017 0 Comment(s)

Er alle UV-lamper ens? Hvilken skal man vælge?

UV-lys er ikke bare UV-lys.

 

Det der får gelenegle, builder gel, basecoat, topcoat og gellak eller shellac lakken til at hærde, er energien fra UV-lyset. I lakken er der blandet nogle photoinitiatorer. Når de udsættes for UV-lys får de lakken (Gellak,GelPolish, shellak, Gellish) til at hærde.

 

Photoinitiatorerne er forskellige. Forskellen ligger i hvilket UV-lys de aktiveres af. UV-lys er nemlig ikke bare UV-lys. Lys har en bestemt bølgelængde. Se grafen længer nede.

 

Når man taler om neglearbejde, og hærdning af gelë, gellak, GelPolish, Shellak, Gelish, akryl etc.anvendes hovedsageligt to slags photoinitiatorer. Den ene slags aktiveres ved en bølgelængde på 365nm og den anden aktiveres ved en bølgelængde på 405nm. 

 

Negleprodukterne kan således inddeles i tre grupper:

  • Produkter som hærder ved kun 365nm. (ex. traditionelle gelenegle, ældre shellak etc.)
  • Produkter som hærder ved kun 405nm. 
  • Produkter som hærder ved både 365nm og 405nm. (ex. gellack, uv buildergel)

 

Lyskilden som leverer lyset kan kan opdeles i tre forskellige typer:

  • LED lamper (specielle UV/LED dioder, de "små gule firkanter")
  • CCFL (Cold Cathode Florescent Lamps) (typisk snegleformede lysstofsrør)
  • CFL (Cathode Florescent Lamps) (typisk U formede rør. ofte 4 stk a 9w, sidder i de fleste billige lamper)

Fælles for de tre typer af lyskilder er, at de ikke leverer lys ved kun en specifik bølgelængde. Men de leverer MEST lys med én bestemt bølgelængde.

 

Den traditionelle billige UV-lampe med 4x9W rør

Den mest udbredte Uv lampe anvender typisk 4 stk. 9w UV-rør. Disse UV lamper er meget billige at fremstille. Den eneste ulempe er, at levetiden på UV-rørene kan være kort. Du kender det også fra solarier, hvor det er nødvendigt at skifte rør jævnligt, for at de leverer nok UV lys til at gøre folk brune. Det er til gengæld rigtig nemt selv at skifte rørene i lampen.

 

 

kombi neglelamper

Nogle lamper er lavet som en kombination. Det kan være en kombination af CCFL og LED. Denne lampe er effektiv ved både 365nm og 400nm. Man får altså to lamper i én lampe. Grunden til at der anvendes CCFL rør, er især formen, som fylder mindre end de traditionelle U-formede rør. Ulempen er prisen. Disse rør er dyere end de U-formede rør. Levetiden er væsentlig længere og effekten i lampen kan blive ret stor (54w mod 36w). Det er vanskeligere selv at skife rør.

neglelampe med uv og led

 

 

UV lampen med kun LED kan opdeles i to typer: 

  • LED neglelamper med dioder, der leverer UV lys med bølgelængden 392-405nm.
  • DUAL LED neglelamper. Leverer bølgelængde 392-405nm + 365nm.

 

LED neglelampen

Hvis man udelukkende laver gellack negle, er en LED lampe super hurtig og effektiv. Det er den fordi gellack næsten alt det lys der leveres er med bølgelængden 392-405.Altså stor koncentreret energi, ved den helt rigtige bølgelængde.

 

DUAL LED neglelampen

De fleste nye LED neglelamper er såkaldte dual LED. Det betyder, at de kan levere uv lys med både 392-405nm og 365nm på samme tid. Det er altså to lamper i en. Med denne lampe kan man hærde både gelenegle, builder gel, shellac, gellack etc. 

Mængden af lys, med lige præcis den rette bølgelængde, er selvfølgelig afgørende for hvor lang tid lakken skal hærdes under lyset. Lyskilden kan beskrives således her:

 

 

En Mercury lampe, er det der svarer til CCFL lampen. Som det ses, udsender den UV lys med flere forskellige bølgelængder. Den udsender dog mest energi omkring 365nm. Som det ses udsendes der meget, meget lidt omkring 400nm. En hærdning af produkter som kun kan hærdes med 400nm, ville derfor tage utrolig lang tid, men ville være teoretisk mulig.

Som det også se på grafen, udsender LED lamper en meget koncentreret og høj energi på netop de områder der skal bruges. Derfor er en LED lampe utrolig effektiv og hærder meget hurtigt gellack, som kan hærdes ved både 400nm. og 365nm,

 

Etiketter: UV LED CCFL CFL