Hvilken UV lampe skal jeg vælge?

Posted by GENDA 05-01-2017 0 Comment(s)

Er alle UV-lamper ens? Hvilken skal man vælge?

UV-lys er ikke bare UV-lys.

Det der får BaseCoat, TopCoat og lakken til at hærde, er energien fra UV-lyset. I lakken er der blandet nogle Photoinitiatorer. Når de udsættes for UV-lys får de lakken (GelPolish, shellak, Gellish) til at hærde.

 

Photoinitiatorerne er forskellige. Forskellen ligger i hvilken UV-lys de aktiveres af. UV-lys er nemlig ikke bare UV-lys. Lys har en bestemt bølgelængde.

 

Når man taler om neglearbejde, og hærdning af gelë, GelPolish, Shellak, Gelish, akryl etc.anvendes hovedsageligt to slags photoinitiatorer. Den ene slags aktiveres ved en bølgelængde på 365nm og den anden aktiveres ved en bølgelængde på 405nm. 

 

Negleprodukterne kan således inddeles i tre grupper:

  • Produkter som hærder ved kun 365nm. (ex. gelbuilder, ældre shellak etc.)
  • Produkter som hærder ved kun 405nm. 
  • Produkter som hærder ved både 365nm og 405nm. (ex. gelpolish)

 

Lyskilden som leverer lyset kan kan opdeles i tre forskellige typer:

  • LED lamper (specielle UV/LED dioder, de "små gule firkanter")
  • CCFL (Cold Cathode Florescent Lamps) (typisk snegleformede lysstofsrør)
  • CFL (Cathode Florescent Lamps) (typisk U formede rør. ofte 4 stk a 9w, sidder i de fleste billige lamper)

Fælles for de tre typer af lyskilder er, at de ikke leverer lys ved kun en specifik bølgelængde. Men de leverer MEST lys med én bestemt bølgelængde.

 

Den traditionelle billige UV-lampe med 4x9W rør:

Den mest udbredte Uv lampe anvender typisk 4 stk. 9w UV-rør. Disse UV lamper er meget billige at fremstille. Den eneste ulempe er, at levetiden på UV-rørene kan være kort. Du kender det også fra solarier, hvor det er nødvendigt at skifte rør jævnligt, for at de leverer nok UV lys til at gøre folk brune. Det er til gengæld rigtig nemt selv at skifte rørene i lampen. 

 

 

LED UV-lampen:

UV lampen med kun LED leverer næsten altid kun UV lys med 392-405nm. Det gør den til gengæld også MEGET effektiv. Som det ses på figuren længere nede, leveres der til gengæld utrolig meget UV-lys ved den rette bølgelængde. Det betyder at en UV lampe med 36w LED typisk hærder GelPolish på 30sek. mod 2 min. i en 36w UV lampe med rør. På billedet ses vores UV lampe med 48w LED. Denne lampe er især velegent til dig som kun laver GelPolish, og gerne vil kunne hærde en lak på 20-30 sek. istedet for 2 min.

Nogle lamper er lavet som en kombination. Det kan være en kombination af CCFL og LED. Denne lampe er effektiv ved både 365nm og 400nm. Man får altså to lamper i én lampe. Grunden til at der anvendes CCFL rør, er især formen, som fylder mindre end de traditionelle U-formede rør. Ulempen er prisen. Disse rør er dyere end de U-formede rør. Levetiden er væsentlig længere og effekten i lampen kan blive ret stor (54w mod 36w). Det er vanskeligere selv at skife rør.

Det kan også være en kombination af to slags LED som i vores SUNONE lampe (vist på billedet med bunden afmonteret). Her er der placeret to slags LED. Den ene slags leverer 365nm og den anden slags leverer 405nm. 

 

Mængden af lys, med lige præcis den rette bølgelængde, er selvfølgelig afgørende for hvor lang tid lakken skal hærdes under lyset. Lyskilden kan beskrives således her:

 

 

En Mercury lampe, er det der svarer til CCFL lampen. Som det ses, udsender den UV lys med flere forskellige bølgelængder. Den udsender dog mest energi omkring 365nm. Som det ses udsendes der meget, meget lidt omkring 400nm. En hærdning af produkter som kun kan hærdes med 400nm, ville derfor tage utrolig lang tid, men ville være teoretisk mulig.

En CFL lampe ville genkendes på, at den også udsender UV lys over hele området, men absolut mest omkring 365nm. Den vil udsende MEGET, MEGET lidt omkring 400nm. Det ville derfor tage MEGET, MEGET lang tid, at hærde noget, som kræver en bølgelængde på 400nm.

Som det også se på grafen, udsender LED lamper en meget koncentreret og høj energi på netop de områder der skal bruges. Derfor er en LED lampe utrolig effektiv og hærder meget hurtigt GelPolish, som kan hærdes ved både 400nm. og 365nm,

 

Mere om lys og UV lys

Det synlige lys, altså det vi kan se med vores øjne, er lys med bølgelængder i området ca. 380 til 740 nm. 

Nm. udtales nannometer og nanno betyder 1/100.000.000m.

Når man taler om UV lys, er dette lys med bølgelængde imellem ca 185nm og ca 380nm. Som det ses af ovenstående figur, er lysets farve forskellig, alt efter bølgelængden. Når vi nærmer os bølgelængder på 400 er farven violet. Dette ses ofte på den måde at UV lampens lys virker violet.

 

Det ultraviolette lys opdeles i tre kategorier:

UVA: 380nm - 320nm

UVB:  320nm - 280nm

UVC:  280nm - 185nm

 

I sollyset finder man al slags lys. Også UV lys. Når vi taler UV lys der bruges til at hærde negleprodukter, som CND BMG CCO, eller GEL builder, bruges UV lys med bølgelængden indenfor det vi kalder UVA, altså med bølgelængder mellem 320nm og 400nm.

 

I negleproduktet er der blandet fotoinitiatorer, som aktiveres af energien fra UV lyset. Produkterne som bruges til akryl negle og gelé negle indeholder initiatorer som aktiveres ved en bølgelængde imellem 350nm - 370nm. 

 

GelPolish og gellish indeholder både initiatorer som aktiveres ved 385nm-395nm og ved 365nm. Her kan du altså bruge begge typer af UV lamper.

 

Lyskilden afgiver ikke lys med KUN en bestemt bølgelængde, men afgiver forskellige bølgelængder. Lyskilden har dog et peek. Et peek er en bølgelængde som er mest markant. Symetrisk rundt om dette peek afgives UV lys med andre bølgelængder. Jo længere man kommer væk fra peek bølgelængden, jo mindre mængde lys (energi) afgives der. 

 

En CCFl lyskilde afgiver lys i spektret fra 350nm til 400nm, men har typisk et peek på 365nm. Lyskilden kan således hærde alle negle produkter. Det er blot et spøgsmål om hvor lang tid der skal hærdes. Dette kommer an på hvilke fotoinitiatorer det er der er blandet i produktet, og som skal aktiveres.

 

En LED lyskilde afgiver lys i spektret 390-405 set meget smallere spektre. LED kilderne som bruges har typisk et peek ved 392nm. En LED lampe kan derfor kun hærde produkter som indeholder initiatorer som aktiveres i dette spektre. LED lys kilden kan som hovedrregel ikke bruges til ex. gelé negle, akryl negle og visse typer af shellac, ex. CND. LED lampen kan som hovedregel bruges til de fleste gelpolish, gellish og lignende produkter.Kontakt din leverandør for at få mere information, om dit produkt kan anvendes sammen med LED.

 

Da LED lampen afgiver så "koncentreret" UV lys, er hærdetiden deraf også meget, meget kortere.

 

 

Etiketter: UV LED CCFL CFL